Beschadigde of scheefstaande tanden corrigeren met facings

Facings worden aangebracht op tanden om hun uiterlijk te verfraaien. Het zijn tandkleurige schildjes van porselein of composiet (versterkte kunststof) die op de tanden worden bevestigd. De kleur kan variëren van normaal tot het wit van de Hollywood-smile, afhankelijk van je wensen en de staat van je gebit.

De keuze voor het materiaal is van een aantal factoren afhankelijk. Composiet is makkelijker aan te brengen, goedkoper en het resultaat is beter te voorspellen dan bij porselein. Porselein is duurder, maar heeft tot voordeel dat het langer mooi blijft. Composiet heeft als voordeel dat het makkelijk te herstellen is, terwijl een porseleinen facing bij beschadiging geheel moet worden vervangen.

 

Het consult

Facings worden geplaatst door tandartsen. Als je een facing overweegt, zal de tandarts met je bekijken welke behandeling het beste bij je gebit past. Mogelijk kan volstaan worden met het bleken van tanden, of ben je meer geholpen met een kroon, een brug of een beugel. De tandarts zal je hierover adviseren. Omdat de verzekering niet in alle gevallen voor voldoende dekking zorgt, is de prijs voor veel mensen een belangrijke factor bij de keuze voor een behandeling.

 

De behandeling – het plaatsen van de facings

Voorafgaand aan de behandeling wordt je gebit gereinigd door de mondhygiënist, het verwijderen van tandsteen is een voorwaarde voor het correct aanbrengen van de facings. Ook verkeert je tandvlees na de reiniging in een betere conditie, wat de behandeling ten goede komt.

Op de dag van de behandeling worden röntgenfoto’s van je gebit gemaakt, met een computerprogramma kan de tandarts een esthetisch voorbeeld maken. Zo kun je een goede inschatting maken van het resultaat. Aan de hand van deze informatie wordt het verdere behandelplan vastgesteld en gaat de tandarts aan het werk.

Eerst worden je tanden beslepen. Dit is nodig om de facing goed te laten hechten. Hoeveel wordt weggeslepen is afhankelijk van je gebit. Als je tanden extra volume nodig hebben, hoeft de tandarts minder weg te slijpen.

Ten aanzien van weggeslepen tandmateriaal (zowel glazuur als tandbeen) geldt: wat weg is, groeit niet meer terug. De behandeling is dus in zoverre permanent dat je glazuurlaag dunner wordt en mogelijk op sommige plaatsen verdwijnt (dit is afhankelijk van de dikte van je glazuurlaag, de dikte van de facing en het gewenste volume van de tand).

Een facing heeft een minimale dikte van 0,1 millimeter, dus als extra volume niet gewenst is, zal de tandarts het nodige van uw tand afhalen. Na het slijpen brengt de tandarts eventueel een noodrestauratie aan als er beschadigingen zijn ontstaan.

Daarna worden de facings aangebracht. Het type facing bepaalt de procedure.

 

Facings van composiet

Bij composietfacings is één behandeling voldoende. Eerst behandelt de tandarts je tanden met een zuur, waarna hij de hechtlaag aanbrengt. Daarop bevestigt hij het nog zachte composiet, dat hij daarna in de juiste vorm boetseert. Is de gewenste vorm bereikt, dan beschijnt de tandarts het composiet met blauw licht, waardoor het uithardt. Tot slot slijpt hij het composiet in de optimale vorm en polijst hij het oppervlak. Vorm en kleur kunnen desgewenst nog worden aangepast.

 

Facings van porselein

Bij porseleinen facings zijn twee behandelingen nodig. Tijdens de eerste behandeling worden je tanden beslepen en wordt de vorm van de facings bepaald door middel van een afdruk van je tanden. Ook worden er foto’s van je tanden genomen en wordt de kleur van de facings nauwkeurig vastgesteld.

Vervolgens worden de facings in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd. Dat duurt doorgaans meerdere dagen. Als er veel materiaal van je tanden is afgeslepen, kan het om esthetische redenen nodig zijn om noodrestauraties aan te brengen. Doorgaans merk je van het feit dat er een laagje is weggeslepen niet meer dan een lichte toename van gevoeligheid voor temperatuurverschil.

Tijdens de tweede behandeling worden de facings aangebracht als je ze op kleur en vorm hebt beoordeeld en goedgekeurd. Zowel je tanden als de binnenkant van de facing worden behandeld met een zuur en voorzien van een hechtlaag. Vervolgens worden de facings met een dun laagje composiet op je tanden geplakt. Het composiet wordt ten slotte uitgehard met een blauwe lamp.

 

Herstel na het plaatsen van facings

Na de behandeling kun je direct naar huis. Je hebt geen pijn en je kunt direct alles eten, maar het bijten op harde dingen zoals zuurtjes, nagels en pennen wordt afgeraden. Je dient wel ieder half jaar terug te komen voor controle, welke samenvalt met je gebruikelijke periodieke controle. De tandarts zal hier extra aandacht besteden aan de randaansluiting van de facing op het tandvlees en secundaire cariës (nieuwe gaatjes naast vullingen). Naast de gebruikelijke mondzorg (poetsen, flossen) behoeven facings geen aanvullend onderhoud.

 

Risico’s en complicaties van het plaatsen van facings

Facings leveren doorgaans geen complicaties, mogelijke problemen zijn:

  • Beschadiging van de facing na bijten op harde voorwerpen of tandenknarsen
  • Gevoeliger voor temperatuurverschil
  • Verhoogd risico op secundaire cariës aan de randen van de facing

 

Het resultaat

Een mooier gebit waarin mogelijk tint, scheefstand en volume van je tanden zijn gecorrigeerd. De composietfacings blijven ongeveer 5 jaar mooi, daarna moeten ze worden bijgewerkt. Porseleinen facings zijn gladder en harder en blijven doorgaans 10 jaar mooi.