Kindertandheelkunde bij Tandartspraktijk Wijert-Noord

De werkwijze van onze behandeling

Als kinderen tandheelkundig behandeld moeten worden, is het belangrijk dat het kind en de ouders de tandarts vertrouwen en dat de behandeling voor het kind voorspelbaar en duidelijk is.

Intake:

1: Tijdens de intake komt u samen met uw kind in de behandelkamer. We stellen uw kind op zijn gemak, dat lukt altijd omdat we in deze zitting alleen praten en in de mond van uw kind kijken. U krijgt veel informatie en er is gelegenheid om vragen te stellen. Als u vertrouwen heeft in onze aanpak, maken we een wen-afspraak met uw kind.

Tip: kom voor de intake alleen met uw kind. Laat broertjes en zusjes thuis.

Wennen:

Tijdens de wen-afspraak is uw kind zonder begeleiding in de behandelkamer. Ouders wachten in de wachtkamer.

Tijdens deze afspraak maken we uw kind vertrouwd met de tandheelkundige setting. We poetsen de tanden en maken, indien nodig, röntgenfoto’s. Na afloop stellen we, in overleg met u, een behandelplan op.

Preventie:

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het aanpassen van gewoontes thuis. U krijgt tips en informatie om goede gewoontes aan te leren. Hiermee pakt u de oorzaak van gaatjes aan.

Poets 2x per dag met fluoride houdende tandpasta.

Help uw kind bij het poetsen, tot en met 10 jaar heeft uw kind hulp nodig bij het poetsen.

Geen flesje met melk of limonade mee naar bed. Ook van borstvoeding krijg je gaatjes. Elk moment van aanleggen, is een moment waarop tanden in aanraking komen met suikers.

Behandeling:

Tijdens de behandeling is uw kind zonder ouder in de behandelkamer. We behandelen uw kind met verdoving. Kinderen houden van bewegen, dus het moet niet te lang duren. Het aantal behandelafspraken loopt op, naar mate er in meer kanten behandeld moeten worden.

Waarom is het beter als ouders in de wachtkamer blijven?

Om de communicatie tussen tandarts en kind zo goed mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk dat je kind al zijn of haar aandacht kan vestigen op wat de tandarts zegt en doet. Daarom is het beter als je je kind alleen met de tandarts mee laat gaan naar de behandelkamer. Doordat je kind dan geen afleiding meer heeft of aandacht van je kan vragen, kan de tandarts er beter voor zorgen dat je kind zo ontspannen mogelijk is tijdens de behandeling.

Een vertrouwensband tussen kind en tandarts is essentieel en deze komt het makkelijkst tot stand bij één op één contact.

Het is ook niet de bedoeling dat je je kind eerst zelf meeneemt naar de behandelkamer en daarna weer weggaat. Vaak voelt een kind zich dan in de steek gelaten en kan dit als negatief of als een straf worden ervaren.

Tips:

Neem snel afscheid van uw kind. Hoe langer we dit moment oprekken, hoe moeilijker het afscheid wordt.

Beloof geen cadeaus vooraf. Een compliment, fysieke knuffel en extra aandacht zijn de mooiste cadeaus voor kinderen.

Het onderscheid tussen ongemak en pijn is moeilijk voor een kind.

Vervelende prikkels wil je je kind besparen. Dat niet alles leuk is en toch soms moet, is een les die hoort bij het opgroeien.

Wees eerlijk naar uw kind over de behandeling die gaat komen (zeg niet dat de tandarts alleen kijkt, als dat niet waar is) en voorkom taalgebruik die angst verhoogt. (“de tandarts prikt je met een hele grote naald”)

Als uw kind vragen heeft, kunt u herhalen wat de tandarts gezegd heeft. Of zeggen dat u het ook niet weet, maar dat u het samen met uw kind gaat vragen aan de tandarts.